tejszínes, kukoricás burgonyaleves lazaccal

2013. február 26., kedd

Édesburgonya és vörös lencse leves naan kenyérrel


Én nagyon szeretem az édesburgonyát, rendkívül egészséges, finom, édeskés íze miatt sokféleképpen felhasználható. Akár köretnek, önálló ételnek készítjük, sütve vagy főzve, érdemes próbálkozni vele és egy kis változatosságot vinni a család asztalára.
"Az édesburgonya, más néven batáta (latin neve: Ipomoea batatas) igazán megérdemli a figyelmet. Ez a Dél-Amerikából származó növény a „rendes” krumplinak (Solanum tuberosum) rendszertanilag csak igen távoli rokona. Sokszor összekeverik az afrikai yamgyökérrel (Dioscorea fajok), illetve a csicsókával (Helianthus tuberosus)is.
Magyarországon sajnos csak alig ismerik, és elvétve kapható, pedig éghajlati adottságaink alapján – kis odafigyeléssel – nálunk is termeszthető lenne. Néhány lelkes és végletekig elkötelezett termelő kivételével azonban sehol sem foglalkoznak vele komolyabb mértékben. Leginkább nagy áruházláncokban beszerezhető, általában igen drágán. Ha szerencsések vagyunk, fellelhetünk néhány termelőt, akiktől olcsóbban vásárolhatunk. (Én örömmel tapasztalom, hogy egyre több helyen lehet vásárolni, pl. az Aldi és Lidl üzletetekben is hozzáférhető.) 
A batátának két alapvető fajtája van. Az első narancssárga, sárga vagy lila húsú, íze pedig a sütőtökére emlékeztet. A második világos-szürkés húsú és a gesztenyéhez hasonló ízű. Sárgás színének köszönhetően az előbbi béta-karotin tartalma sokkal magasabb, ha tehetjük, ezt részesítsük előnyben.
Nem csupán az íze nagyszerű, édeskés, kicsit karamellszerű, hanem tápanyagtartalma is magas. Az édesborgonya az egyik legtáplálóbb zöldségféle, amit csak bolygónkon fellelhetünk. (Egy 1992-es kutatás során, amely a zöldségek komplex szénhidrát, rost, fehérje, A- és C-vitamin, valamint vas és kalcium tartalmát hasonlította össze, az édesburgonya toronymagasan végzett az élen, 182 pontjával majdnem százat verve a második helyezettre!) Lássuk hát, mi minden van benne:
edesburgonya-d00000B2C177329407362
Béta-karotin és A-vitamin: Héjastól fogyasztva egyetlen közepes méretű édesburgonyában a napi ajánlott mennyiséget négyszeresen meghaladó béta-karotin található. A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. Ez azt jelenti, hogy a testünk alakítja át A-vitaminná, amely rendkívül fontos szerepet játszik a látásban, a csontfejlődésben és az immunrendszer működésében. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így mindig ügyeljünk arra, hogy az édesburgonyát egy kis egészséges zsiradékkal (bio ghível vagy olíva olajjal) együtt fogyasszuk.

C-vitamin: Az édesburgonya a citrusfélékhez hasonló, kiváló C-vitamin forrás. Ez a vitamin segíti a fertőzésekkel való megküzdést, a sebgyógyulást, valamint a vas felszvódását. Egy közepes édesburgonya napi C-vitamin szükségletünk 35 százalékát fedezi. Jelentős még E- és B6-vitamin tartalma.
Nyomelemek: Az édesburgonya igen jó mangánforrás. Ez a nyomelem segíti a normális vércukorszint megőrzését, valamint a pajzsmirigyműködés optimális szinten tartását. A mangán mellett még valamennyi rezet, kalciumot, káliumot és vasat is tartalmaz.
Rostok: Az édeskrumpli fantasztikusan gazdag rostokban, amelynek egyik előnye, hogy nagy tömeget képez a gyomrunkban, így tovább biztosítja a jóllakottság érzését. Emellett a rostok a bélmozgások egészséges szinten tartásában is segédkeznek, valamint csökkentik a koleszterinszintet. Egy héjában sült közepes édesburgonya több rostot tartalmaz, mint egy zacskó instant zabpehely!
Komplex szénhidrátok: Az édesburgonya komplex szénhidrátokból épül fel, így olyan energiát nyújt, amely fokozatosan és állandó ütemben szabadul fel. Ezzel szemben például a cukor és a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerek hirtelen árasztják el a szervezetet, egy időre megdobják a szervezetünket, ám amikor a pörgés abbamarad, annál fáradtabbak leszünk.
Antioxidánsok: Az édesburgonya a többi zöldséghez képest erőteljes antioxidáns aktivitást mutat. Az antioxidánsok segítik az olyan krónikus betegségek megelőzését, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek.
Alacsony kalóriatartalom: Egy közepes édesburgonya (12 cm hosszú és 5 cm széles) energiatartalma héjában sütve mindössze száz kalória. Az édeskrumpli így fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Zsírtartalma szinte nincs.
Jó tudni, hogy ha héjastól fogyasztjuk az édesburgonyát, alacsonyabb lesz a glikémiás indexe, és további tápanyagokhoz jutunk általa. Fontos viszont, hogy ezt csak biotermesztésből származó zöldségekkel tegyük, mivel a zöldségek és gyümölcsök héjával egyébként igen sokszor rengeteg vegyszert viszünk be a szervezetünkbe.
Cukorbetegek is fogyaszthatják! Annak ellenére, hogy a nevében szerepel az „édes” szó, az újabb kutatások szerint az édesburgonya nagyon jó a cukorbetegek számára is, mivel stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulin rezisztenciát. Glikémiás indexe igen alacsony, ezért lassan bomlik le a testben, így a vércukor és az inzulin szintjében csak kisebb ingadozásokat okoz. A cukorbetegek számára legjobb, ha héjában megfőzve fogyasszák. Akiknek erős az emésztése, nyersen is lereszelhetik és salátába tehetik (vátáknak, kapháknak ez kevésbé ajánlott). A héjatlan édesburgonya a közepes glikémiás indexű ételek közé tartozik, 63-66 közötti értékkel, amely még mindig alacsonyabb, mint a többi keményítő tartalmú étel, mint a krumplipüré vagy akár a teljes kiőrlésű kenyér."
Forrás: http://www.tminfo.hu/ajurvedikus-konyha/egy-edes-tapanyagbomba-az-edesburgonya/
Ezután a hosszúra nyúlt ismertető után lássunk egy nagyon egyszerű receptet. Ez a leves a tisztítással és darabolással együtt 30 perc alatt elkészül. 
A hozzávalók:



1 kg édesburgonya
1 db nagy fej hagyma
20 dkg vöröslencse
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál curry por (medium)
3 evőkanál olívaolaj
1 db alma
2 teáskanál koriander
1 pici darab gyömbér reszelve (vagy 2 teáskanál szárított)
1,2 l zöldséglé (kockából)
3 dl tej
lime vagy citromlé

Elkészítés:
Pucoljuk meg és vágjuk föl az összes hozzávalót. A hagymákat apróra, az almát és a burgonyát kockára. Egy edénybe szórjuk bele a curryt és forrósítsuk, picit pirítsuk meg, majd tegyük hozzá az olívaolajat. Ahogy átforrósodott, jöhet bele a hagyma, alma és a fűszerek. Keverjük össze és pároljuk legalább 5 percig, gyakran megkeverve.



Ezután jöhet bele a burgonya, lencse, a zöldséglé, a tej, összekeverjük és lefedve kb. 20 percig főzzük.



Ha puhára főtt, egy botmixerrel összeturmixoljuk, pár csepp citromlével és koriander levéllel díszítve, naan kenyérrel tálaljuk.



Naan:

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
1/2 zacskó sütőpor
3 dl langyos víz

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük egy tálban majd jól összegyúrjuk. Langyos helyen hagyjuk egy kicsit állni, utána nagyobb gombócnyi darabokat szakítunk belőle, amit vékonyra kinyújtunk és forró serpenyőben 1-2 perc alatt mindkét oldalát megsütjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése